csevisuli

Iskolánk őszi hírei

A Piliscsévi Általános Iskola falai között zajlik az élet. Diákjaink hétköznapjai közé igyekszünk minél változatosabb programokat becsempészni, barátságos, családias légkört biztosítva számukra.

Kis elsőseink hamar beilleszkedtek, óvodásból iskolássá váltak. Szépen tanulnak, szokják az iskolai rendet. Lassan megtanulnak írni, olvasni, számolni, osztálytermük mindig díszítve szebbnél szebb alkotásaikkal, énekórán és szlovákon csak úgy cseng a hangjuk.

 

Nyolcadikosaink lassan pályaválasztás előtt állnak, középiskolai felvételikre készülnek. Pályaorientációjukat a Komárom-Esztergom Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztási tanácsadói segítik, mint minden évben, idén is. A 2021-es tanévben kezdődött folyamat célja, hogy a gyerekek számára legideálisabb továbbtanulási lehetőséget találjuk meg közösen, a szülőket is bevonva, először egy közös tájékoztatót tartottak, majd on-line kérdőívet kellett kitölteni s végül személyes tanácsadást lehetett igényelni. Reméljük, hogy mindannyian megtalálják majd a számukra ideális pályát.

 

Pályaválasztáshoz kapcsolódóan volt megszokott őszi iskolai programunkként a pályaorientációs nap, ahol az egész iskola különböző programokon vett részt itt helyben, Piliscséven. A Kálmánfi Béla Művelődési Ház helyet biztosított számunkra az elronthatatlan muffin receptjének elkészítéséhez, miközben az iskolában Juhos József cukrászmester tartott előadást a szakmájáról. Majd több csoportban ellátogathattunk az AAA SzitaMiller nyomdába, egy helyi családi vállalkozás rejtelmeibe tekinthettünk be, ahol minden tanulónk saját szitalenyomatot készíthetett és vihetett haza. Ismeretségünk onnan fakad, hogy a gyermeknapra meglepetésajándékként készült iskolai egyenpólóinkat is az AAASzitaMiller készítette. a programok közti szünetekben az osztályfőnökök szakmákról, foglalkozásokról tartottak játékos foglalkozásokat kicsiknek és nagyoknak.

Őszi programjaink között szerepelt a Diákönkormányzat által, a Diáksport napja alkalmából szervezett sportnapunk, amit Benedek Elek születésnapján tartott népmese nappal és környezettudatos életmódhoz kapcsolódóan ásványkiállítással kötöttünk össze. Iskolánktól indulva több állomáson tehették próbára magukat az osztályok. Az esztergomi Gibbon Boulder mászófalat állított fel az iskola zöld udvarán, amin mindenki kipróbálhatta ügyes mászóképességét. A pincefalu felé indulva jótékony kocogással jutottak el az osztályok az Orbán-szoborig, majd a pincesoron több állomáson is tudásukat és ügyességüket tesztelhették a gyerekek, végül a szalitlinél ásványkiállítás, börze és kiselőadások várták tanulóinkat. Remek kis napot töltöttünk együtt, egyre jobban közösséggé kovácsolódva ismét.

Halloween előtt, az iskola előkertjét rémisztőbbnél rémisztőbb alakok lepték el a gyerekek nagy örömére. A Szülői Munkaközösség tagjai fergeteges Halloween partit rendeztek az iskolásainknak, a büfében finomabbnál finomabb ételek, italok, sütemények vártak mindenkit, remek DJ szórakoztatta a jelmezes gyereksereget, majd tombolával zártuk a napot. Tökszépségversenyünk díjazottjai egy szülő által felajánlott tortát nyerhettek, a tombolán a szülői felajánlásokból nagyszerű ajándékokat vihettek haza a gyerekek. Az őszi szünet előtt igazi parti hangulatban töltöttük az utolsó napot!

Napjaink az őszi szünet óta sem telnek tétlenül, fogadják szeretettel tanáraink beszámolóit.

A tardosi megyei szlovák szavaló- és tanulmányi versenyen kilencen vettek részt iskolánkból. Mindannyiuknak köszönjük, és szívből gratulálunk! 4.o. Klányi Jázmin II. hely 3.o. Gula Erik 4.o. Mónos Viktor 4.o. Wippelhauser Blanka 5.o. Fodor Nóra II. hely 6.o. Knáb Erik III. hely 6.o. Bába Milán I. hely 7.o. Süveges Kíra. 8.o. Strbik Emma Felkészítő pedagógusaik: Bártfai Veronika és Somogyiné Juhász Mónika.

Lelkesen készülődünk az adventi hétvégékre is. Tanulóink kapták a megtisztelő lehetőséget, hogy az adventi mesekalendáriumban ők mesélhessenek, ezzel ajándékozva meg családjaikat, a közösséget és iskolánkat. A gyerekekkel alig várjuk már a Télapót és az ünnepeket, együtt készülődünk, lelkünket ünnepi díszbe öltöztetjük lassan.

Tanítónőnk, Csepreghyné Nyitrai Katalin meghívásának köszönhetően a Kovács Pál Farmosi Zenekar, amelynek ő is tagja közel 10 éve, Piliscsévre látogat és együtt hangolódhatunk az ünnepekre az első adventi hétvégén.

A Szülői Munkaközösség ismét díszbe borítja az iskola előtti részt, és sok szeretettel várja Önöket az adventi hétvégéken a gyertyagyújtás előtti vásáron.

Intézményünk a továbbiakban is zavartalanul működik. Téli szünetünk az országos rendeletnek megfelelően december 22. és január 8. között tart. Facebook oldalunkon, illetve megújuló weboldalunkon követhetik eseményeinket.

 

 

 

Kategória: