A Piliscsévi Általános Iskola eredményes pályázatának köszönhetően iskolánk 15 tanulója, a Kesztölci Kincses József Általános Iskola és a Leányvári Erdély Jenő Általános Iskola hetedikeseivel együtt, egy 5 napos erdélyi kiránduláson vett részt. „Székelyföld kincsei – a Sóvidék csodái” című programunkra 3.120.600 Ft-ot nyertünk a Bethlen Gábor Alapkezelőtől.

Utunk első állomásaként Nagyváradon a várat tekintettük meg, ahol II. Rákóczi Györgyre emlékeztünk, aki szászfenesi csata után itt halt bele sérüléseibe.
Következő megállónk, az Erdély kapujaként is emlegetett, és lenyűgöző látványt nyújtó, Király-hágó volt.
Estére érkeztünk meg első szálláshelyünkre, Székelyszentlélekre.

Másnapi programunk Szovátán, a különleges sós Medve-tó körüli sétával kezdődött, majd a parajdi sóbányában folytatódott, ami igazán különleges élményként maradt meg mindannyiunkban. Délután a sószorosban tettünk egy nagyobb túrát, ahol a só különböző formáival ismerkedtünk meg, és még medve lábnyomot is láttunk! Ezután Korondon ellátogattunk egy sóvágó műhelybe, ahol megnézhettük, hogyan készül egy sókristályból  sólámpa. A nap végén Korond főutcáján sétáltunk és ajándékokat válogattunk a szebbnél-szebb portékák közül. Este igen fáradtan érkeztünk meg szálláshelyünkre Székelyszentkirályra.

Harmadik napi programunk úticélja a Madarasi Hargita volt. A gyönyörű Ivó-völgyön keresztül traktorral utaztunk a menedékházakig, ami már önmagában is különleges élmény volt számunkra. Útközben megcsodáltuk a tájat, különösen az előttünk magasodó hatalmas, havas fenyőket! A csúcsig hátralévő 200 m-t gyalogszerrel tettük meg a havas, köves terepen. A csúcsra felérve szép, tiszta napsütéses időben gyönyörködtünk az elénk táruló csodálatos panorámában!
Késő délután érkeztünk meg Székelyudvarhelyre, ahol kisebb sétát tettünk a városban és a szoborparkban megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc szobrát.
Este, a vacsora után táncos-zenés mulatságon tanultunk meg néhány székely táncmotívumot a Boróka táncegyüttes tagjaitól.

Következő napunkat Szejkefürdőn kezdtük, ahol felsétáltunk „ a legnagyobb székely” Orbán Balázs sírjához, amihez 14 székelykapun keresztül vezetett az utunk.
Ezután Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, és ellátogattunk a helyi Tamási Áron Általános Iskolába. Itt szeretettel fogadtak bennünket a 7.-esek, akiknek kis műsorunk keretében bemutattuk településeinket, iskoláinkat. Kölcsönösen betekintést nyerhettünk egymás iskolai életébe, szokásaiba, hagyományaiba.
Utunk következő állomása Székelyvarság, a tanyavilág volt, ahova egy hosszabb túra során jutottunk el. Útközben megcsodáltuk a Csorgókő vízesést és jól megéhezve érkeztünk meg a helyiek által „Parlamentnek” nevezett helyre, ahol igen ízletes házi finomságokat falatoztunk.
Miután jóllaktunk, egy idős zsindelykészítő mester mutatta be nekünk a zsindelykészítés fortélyait. Jól elfáradva érkeztünk meg a szállásra, de vacsora után még egy vetélkedőt is tartottunk a Rákóczi-emlékév kapcsán.

Másnap korán reggel indultunk hazafelé, de útközben megálltunk Fehéregyházán, és megkoszorúztuk „Petőfi kútját”, ahol utoljára látták a költőt.
Székelyföldi kirándulásunk utolsó állomásaként Segesváron is megálltunk, és egy rövid sétát tettünk gyönyörű történelmi központjában.

Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, gyönyörű helyeken jártunk, egy életre szóló élményt, sok hasznos információt nyújtott ez a kirándulás!

 

Maduda Ildikó és Somogyiné Juhász Mónika kísérő pedagógusok