Rendhagyó fizikaóra az általános iskolában

 

 

  1. február 15-én délelőtt különleges és rendkívül látványos rendhagyó fizikaórán vehettek részt tanulóink.

A Magyar Villamos Művek által támogatott Gördülő Energia program látványos kísérletekre alapuló, országjáró fizika-show, Tóth Pál matematika és fizika tanár előadásában.

Másfél órás interaktív előadás keretén belül megbizonyosodhattunk arról, hogy a fizika a mindennapjaink része, nem száraz tananyag, szórakoztató, érdekes és hasznos lehet. Bemutatásra került a lehűtött folyékony nitrogén, mely a forró vízzel kapcsolódva hatalmas, látványos gőzzé alakult és kezdte beborítani a termet. Ugyanez a folyékony nitrogén melegedése közben a lezárt palack dugóját elrepítette a terem másik végébe. Megismerkedhettünk egy gitár segítségével a hangokkal, azok felhangjaival, a hangok hullámhosszával, hogy miért alakult ki és éppen úgy a szinte mindenhol egyformán használatos hangskála. A fizika ugyanolyan univerzális nyelv, mint a matematika, egyik a másik nélkül nem megismerhető, s igen hasznos eligazítást, eligazodást ad a mindennapjainkhoz is, nem csak kötelező tananyag. Szabályai, jelölései szinte egyetemesek.

Szó esett még az elektromosságról, egyenáramról, váltóáramról, szemléletes bemutatásra került a hang terjedési sebességének változása különböző sűrűségű gázokban. Tesláról, Edisonról ismerhettünk meg rövid kis történeteket, zsenialitásukról, versengéseikről, az elektromos áram vezeték nélküli továbbításának tervéről, mely a rádió felfedezéséhez vezetett.

Tanulóink nagy élvezettel hallgatták és nézték a látványos előadást, mely néha teljesen ködbe borította a termet és mindannyiunkat.

Köszönjük a lehetőségét annak, hogy ilyen látványos és interaktív fizika órán vehettünk részt.

 

 

  1. 02. 17.

 

Ocztos István