Pályaorientációs nap

 

2019. szeptember 25-én pályaorientációs napot tartottunk, melynek keretében az alsó tagozatosok a Piliscsévi Játékparkba, a felső tagozatosok, a dorogi Richter Gedeon Gyógyszergyárba látogattak.

Az alsósok a játékparkban először a titokszoba rejtelmeivel ismerkedhettek. Lajos bácsi látványos bemutatóját érdeklődéssel, jókedvűen figyelték, s vettek részt a kísérletekben. Mindezek hatására jelentősen nőtt a jövendőbeli fizikusok száma! :)

 

„A Piliscsévi Játékpark kiemelkedő élményforrása a kisvasút.” Ez valóban így volt, gyermekeink nagy örömmel foglalták el az utasok helyét. Vidám utazás vette kezdetét. Kis időnk maradt a szabad játékra a várban, a labirintusban, a játszótéren, majd kézműves foglalkozás következett. A kézi agyagozás célja az agyaggal és az agyagozási technikákkal való ismerkedés, témája egy cégér készítése volt. Mindannyian egy-egy pékség bemutatkozó, figyelemfelkeltő tábláját készíthették el. Lépésről lépésre vezényelt gömbölyítés, lapítás, sodrás, illesztés, ragasztás után péksüteményekkel teltek meg a cégtáblák, amiket szárítás és kiégetés után kapnak majd meg a gyerekek. Nagyon gyorsan elrepült az idő az itt töltött délelőtt során. Köszönjük szépen ezt a sok szép, különleges élményt!

 

A felsősök három helyszínen ismerkedtek a gyárral. A tanműhelyben megnézhették, hogy hol tanulják a jövő gyógyszerészei a szakma rejtelmeit, megtudhatták, hogy milyen eljárásokkal lehet előállítani a gyógyszerek hatóanyagait. A tanlaborban különböző savas és lúgos kémhatású oldatokkal kísérletezhettek a tanulók, melynek eredményeként szép színes produktumok születtek. A gyár történetével, küldetésével és a dolgozói támogatásokról egy-egy kisfilm ismertette meg a látogató diákokat. Legtöbben a tanlaborban végzett kísérleteket tartották a legérdekesebbnek, és örömteli, hogy néhányan kedvet kaptak a vegyész szakmához.
Programunk - az utazással együtt - ingyenes volt, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából. Köszönjük Nádasi Zoltán pályaorientációs tanácsadónak, és a Richter Gedeon Gyógyszergyár szakoktatójának, Pozsik Tündének a szervezést és a kedves fogadtatást!