EFOP-3.3.5-19 - CSODASZARVAS ISKOLAI KÖZÖSSÉGI PROGRAM AZ ESZTERGOMI TANKERÜLETI KÖZPONTBAN

  1. május 25. 10:31

Az Esztergomi Tankerület Központ több, mint 56 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a „Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program az Esztergomi Tankerület intézményeiben” című projekt megvalósítására. A Széchenyi 2020 program részeként, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program „Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program” (EFOP-3.3.5-19-2020-00031) című pályázaton elnyert támogatásnak köszönhetően 15 intézmény, 972 tanulója táborozhat majd június 25-26.hetén, 110 gyermek bentlakásos táborban.

 

Az Esztergomi Tankerületi Központ az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-3.3.5-19 kódszámú, „Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program” című felhívásra benyújtott pályázatával 56 618 236 forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert, melyben a Bajnai Simor János Általános Iskola Epöli Tagiskolája, Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola, Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola Eötvös József Tagiskolája, Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolája, Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola, Esztergomi József Attila Általános Iskola, Esztergomi Petőfi Sándor Általános Iskola, Kesztölci Kincses József Általános Iskola, Lábatlani Arany János Általános Iskola, Leányvári Erdélyi Jenő Általános Iskola, Pilismaróti Bozóky Mihály Általános Iskola, Piliscsévi Általános Iskola, Bajnai Simor János Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagintézménye, Süttői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Tokodi Hegyeskői Általános Iskola, valamint a Tokodaltárói Gárdonyi Géza Általános Iskola vesz részt.

A Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program által az Esztergomi Tankerületi Központ általános iskolás tanulói iskolán kívüli tevékenységek keretein belül tudnak olyan hasznos szabadidős tevékenységeket megismerni, melyek beépülhetnek mindennapos tevékenységeik közé, erősítik a társas kompetenciáikat, kreativitásukat, ezáltal erősíthetjük és formálhatjuk tevékenységüket.

A projekt továbbá lehetőséget kínál arra, hogy az oktató-nevelő munka egy oldottabb légkörben, a megszokottól eltérő környezetben fejeződjön be, lehetőséget biztosítva az eltérő környezetben diákjaink komplex megismerésére, fejlesztési lehetőségeinek új oldalú kiaknázására, hiszen programunkban a projektmódszert egészítjük ki élménypedagógiával, a pozitív minta követését, a helyes döntések meghozatalát, a személyiség értékeinek felismerését.

A pályázat keretében megvalósuló programok célja továbbá az egész életen át tartó tanulás iskolai megalapozása, Az Európai Unió elveivel összhangban.

A programok az aktuális járványügyi helyzet figyelembevételével valósulnak majd meg.

 

A projekt időtartama: 2021.05.01-2021.09.30.

A projekt azonosítószáma: EFOP-3.3.5-19-2020-00031

A támogatás mértéke 100%

Csodaszarvas program a Piliscsévi Általános Iskolában

 

Az EFOP-3.3.5-17 pályázat keretében – immár 3. alkalommal - idén is lehetőségünk volt nyári napközis tábor szervezésére. A tanév befejezése után 2021. június 21-től 25-ig naponta 8-tól 16 óráig Csepreghiné Nyitrai Katalin és Harcos Éva, 2021. június 28-tól július 2-ig Dudás Andrea és Kiss Zsuzsanna pedagógusok vezetésével, diákjaink hasznosan és élményekkel gazdagodva tölthették a szünidő kezdő napjait.  

A kéthetes napközis tábor idején színes, változatos programokat és élménydús ismeretszerzést biztosítottunk. Mindemellett a résztvevő gyerekek napi négyszeri étkezésben is részesültek (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna).  A tanulók számára a tábor ingyenes volt, ez nagymértékben segítette  a szülőket a nyári gyermekfelügyelet megoldásában. 

Táboraink témájaként a Közlekedés, KRESZ, Sport és egészségre nevelést választottuk.

A pályázati program hozzájárul ahhoz, hogy csökkentse a csoportokra vonatkozó meglévő előítéleteket, segítse a másság elfogadását, a környezetvédelmi esélyegyenlőségi szabályok betartását a védett természeti és kulturális értékek megőrzését.

Fontosnak tartottuk a szociális kompetencia, a közösségi felelősségvállalás, a kommunikációs készség fejlesztését.

Programjaink között szerepeltek különböző újszerű játékok, csapaterősítő sportjátékok, szabadtéri activity, kézműves foglalkozások,  uszodai élménynap, strandolás, kerékpáros és rolleres ügyességi verseny, vízi ügyességi játékok, koordinációs és kooperációs készség fejlesztése óriásgúla építésével.

A kiszervezhető programok közül a legsikeresebb volt az úszásoktatással egybekötött élménynap a dorogi uszodában, ahol tanulóinkban erősíthettük a kulturált uszodai viselkedés szabályait, a balesetmentes uszodahasználatot, és lehetőség nyílt az l. osztályos tanulók vízbiztonságának növelésére is.

Mivel falusi gyerekekről van szó, fontosnak tartottuk, hogy mindkét tábor ideje alatt víz közelébe jussanak. Mivel az úszás ízületkímélő mozgás, fontos az izmok, ízületek átmozgatása, amit uszodai szakember végzett. Ezt a programot színesítette még a helyszínen lebonyolított játékos, tréfás vetélkedő is.

Szempont volt még a gyerekek testi erőnlétének fejlesztése is. Ennek érdekében kirándulást szerveztünk, melynek célja a Pilis hegység flórájának és faunájának megismerése. Jártunk a Dévényi Antal kilátónál, az Eszperantó forrásnál és a Piliscsévi Pincefaluban.

A Magyar Versmondók Egyesülete két foglalkozást biztosított számunkra. Az egyik A világ legzenésebb meséje című interaktív színházi játék, a másik pedig bevezette a gyerekeket a média és a filmkészítés kulisszatitkaiba.

Ilyen jellegű programmal nem találkoztak még tanulóink, újszerűsége, modernsége miatt nagy élményt nyújtott tanulóink számára.

Köszönjük fenntartónknak, az Esztergomi Tankerületnek a pályázati lehetőséget, melynek segítségével a szülők és a tanulók örömére megszervezhettük ezt a programdús két hetet!

Képek: